Samsung

Samsung je predstavil novo linijo monitorjev 2024 Odyssey OLED, Smart Monitor in ViewFinity

junij 2024

Podjetje Samsung Electronics je napovedalo globalno predstavitev igralnega monitorja 2024 Odyssey OLED, monitorjev Smart Monitor in ViewFinity.

 

Ti novi in posodobljeni modeli prinašajo funkcije, ki jih ljudje želijo in tudi take, ki jih ne pričakujejo ter zagotavljajo nove izkušnje, ne glede na to, kako uporabljajo svoje monitorje. Linija Odyssey prinaša izkušnjo OLED na višji ravni in nove zmogljivosti umetne inteligence[1] v modelu Odyssey OLED G8; linija Smart Monitor povečuje veselje z več izboljšanimi funkcijami za zabavo ter modelom Smart Monitor M8, ki ga poganja umetna inteligenca; linija ViewFinity pa izboljšuje povezljivost, da ustvari popolno delovno postajo.

 

»Naše najnovejše linije monitorjev uporabnikom po vsem svetu ponujajo široko paleto možnosti in ustvarjajo boljše izkušnje ne glede na način uporabe,« je dejal Hoon Chung, izvršni podpredsednik oddelka Visual Display Business pri podjetju Samsung Electronics, in dodal: »Od prelomnega igralnega monitorja OLED Odyssey, ki ga poganja umetna inteligenca, do izkušenj z več napravami v linijah Smart Monitor in ViewFinity, Samsung ostaja zavezan k ponovnemu definiranju trga in zagotavljanju vrhunskih tehnologij uporabnikom povsod po svetu.«

 

Serija Odyssey OLED: Vizualna odličnost z novimi funkcijami za preprečevanje pregrevanja

Modeli Odyssey OLED 2024 razširjajo Samsung ponudbo zmogljivosti OLED naslednje generacije z novima modeloma Odyssey OLED G8 (model G80SD) in Odyssey OLED G6 (model G60SD).

 

Odyssey OLED G8 je prvi ploski 80-centimetrski (32-palčni) Samsung igralni monitor OLED z ločljivostjo 4K UHD (3840 x 2160) in razmerjem stranic 16:9. Ima frekvenco osveževanja 240 Hz in odzivni čas od sivine do sivine (GtG) 0,03 ms za izjemno gladko in odzivno igranje. Odyssey OLED G6 je 67,5-centimetrski (27-palčni) monitor z ločljivostjo QHD (2560 x 1440) in razmerjem stranic 16:9. Njegova frekvenca osveževanja 360 Hz in odzivni čas 0,03 ms GtG igralcem olajšata sledenje hitremu igranju.

 

Novi Odyssey OLED G8 je prvi Samsung igralni monitor OLED, ki ga poganja umetna inteligenca. Procesor NQ8 AI Gen3, ki je enak procesor, kot ga Samsung uporablja v svojih televizorjih 2024 8K, pri uporabi programa Samsung Gaming Hub[2] in aplikacij Smart TV, ki so lastne monitorju, poveča ločljivost vsebine na skoraj 4K, kar omogoča višjo ločljivost pri igrah in zabavi.[3]

 

Oba nova modela OLED sta opremljena s Samsung OLED Safeguard+, inovativno tehnologijo za preprečevanje nastanka burn-in zaslona. Ta tehnologija je prva na svetu, ki preprečuje vžgane slikovne pike na zaslonu z uporabo pulzirajoče toplotne cevi na monitorju. Poleg tega sistem dinamičnega hlajenja (Dynamic Cooling System) izhlapi in kondenzira hladilno tekočino za razprševanje toplote petkrat bolj učinkovito kot starejša metoda grafitnih plošč, ki je preprečila vžig z znižanjem temperature jedra. Monitor zazna tudi statične slike, kot so logotipi in programske vrstice, ter samodejno zmanjša njihovo svetlost, da zagotovi dodatno preprečevanje vžganih slikovnih pik.[4]

 

Odyssey OLED G8 in OLED G6 zagotavljata neprimerljivo kakovost slike OLED s svetlostjo 250 nitov (tip.), tehnologija FreeSync Premium Pro pa skrbi za sinhronizacijo grafičnega procesorja in zaslonske plošče ter tako odpravlja trganje, zakasnitev in prekinjanje zaslona.

 

Samsung nova tehnologija OLED Glare Free[5] prav tako ohranja barvno natančnost in zmanjšuje odseve, hkrati pa ohranja ostrino slike, kar zagotavlja poglobljeno izkušnjo gledanja tudi pri dnevni svetlobi. Premaz OLED, optimiziran za nizko odbojnost, premaguje kompromis med sijajem in odbojnostjo zaradi nove, specializirane plasti trdega premaza in vzorca površinskega premaza.

 

Oba monitorja imata izjemno tanko kovinsko zasnovo, ki jima daje prepoznavno identiteto, Core Lighting+ pa izboljša zabavo in igranje iger z ambientalno osvetlitvijo, ki je sinhronizirana z zaslonom. Ergonomsko stojalo poskrbi tudi za udobnejše dolge seanse z nastavljivo višino in podporo za nagib ter vrtenje.

 

Novi monitorji OLED Odyssey so naslednji izdelek, s katerim Samsung širi svojo vodilno vlogo na trgu monitorjev OLED. Njihova predstavitev prihaja po tem, ko je Samsung v samo enem letu po predstavitvi svojega prvega modela OLED dosegel vodilni položaj v svetovni prodaji na trgu monitorjev OLED. Ta dosežek poudarja hiter vzpon podjetja Samsung v konkurenčnem okolju monitorjev OLED, hkrati pa utrjuje njegovo zavezanost diverzifikaciji ponudbe igralnih monitorjev z modeli, ki izkoriščajo lastno tehnologijo OLED.

 

Inteligentni monitor M8: Obdelava z umetno inteligenco za kristalno čisto sliko in zvok

Posodobljena linija Smart Monitor združuje popolno izkušnjo več naprav v enem samem vozlišču za pametnejšo zabavo in večjo produktivnost. Nadgrajeni modeli 2024 vključujejo modele M8 (model M80D), M7 (model M70D) in M5 (model M50D).

 

Nadgrajeni 80-centimetrski (32-palčni) pametni monitor 4K UHD M8 prinaša nove funkcije, ki jih poganja umetna inteligenca s procesorjem NQM AI, s čimer so doživetja zabave na novi ravni. Povečanje ločljivosti z umetno inteligenco (AI Upscaling) prinaša vsebine nižje ločljivosti do skoraj 4K[6], funkcija Active Voice Amplifier Pro pa z umetno inteligenco analizira šum v ozadju v uporabnikovem okolju in tako optimizira dialoge v uporabnikovi vsebini.[7] V M8 je na voljo način 360 Audio[8], ki v paru s slušalkami Galaxy Buds ustvari potopljivo zvočno okolje. Vgrajena kamera SlimFit omogoča tudi preprosto izvajanje video klicev prek mobilnih aplikacij z aplikacijo Samsung Dex.[9]

 

Novost v celotni liniji pametnih monitorjev je sledilnik vadbe (Workout Tracker)[10], ki se poveže z uro Galaxy Watch in omogoča prikaz podatkov o zdravju v realnem času na zaslonu, tudi med pretakanjem vsebine. Tako je lažje slediti ciljem vadbe, vadba pa je lahko prijetnejša.

 

Te nove funkcije izboljšujejo že tako impresivno funkcionalnost pametnega monitorja. Aplikaciji Smart TV in Samsung TV Plus[11] omogočata takojšen dostop do številnih storitev pretakanja in vsebin v živo, ne da bi bilo treba zagnati računalnik ali se povezati z drugimi napravami.[12]

 

M7 je na voljo v 80- in 108-centimetrskem (32- in 43-palčnem) formatu z ločljivostjo 4K UHD (3840 x 2160), svetlostjo 300 nitov (tipično) in odzivnim časom od sive do sive (GtG) 4 ms. M5 je na voljo v 67,5- in 80-centimetrskem (27- in 32-palčnem) formatu z ločljivostjo FHD (1920 x 1080), svetlostjo 250 nitov (tipično) in odzivnim časom GtG 4 ms.

 

Serija ViewFinity: Največja ustvarjalnost in enostavnost uporabe

Najnovejša linija ViewFinity, ki je optimizirana za ustvarjalce in profesionalce ter izdelana v skladu z odgovornimi praksami, vključuje modele ViewFinity S8 (modela S80UD in S80D), ViewFinity S7 (model S70D) in ViewFinity S6 (modela S60UD in S60D).

 

Posodobljeni monitorji ViewFinity 2024[13] prispevajo k prizadevanjem za recikliranje, saj so izdelani iz najmanj 10 % reciklirane plastike in brez nanašanja kemičnih razpršil na plastične komponente.[14] V embalaži je namesto sponk uporabljeno lepilo za lažje razstavljanje.

 

Easy Setup stojalo se sestavi z enim samim hitrim klikom, pri čemer ni potrebno nobeno orodje ali vijaki, tako da lahko hitro in preprosto namestite in uživate v živahnem zaslonu ViewFinity. Vsak monitor ViewFinity 2024 podpira HDR10 in prikaz 1 milijarde barv, kar zagotavlja natančen prikaz barv, hkrati pa vključuje tudi funkcije Intelligent Eye Care s certifikatom TÜV-Rheinland, ki zmanjšujejo obremenitev oči med dolgotrajnim delom.

 

ViewFinity S8 ponuja 67,5- in 80-centimetrski (27- in 32-palčni) zaslon z ločljivostjo 4K UHD (3840 x 2160), frekvenco osveževanja 60 Hz in svetlostjo 350 nitov (tipično). Opremljena sta tudi z vozliščem USB za enostavno povezljivost in stojalom z nastavljivo višino. Model S80UD vključuje novo stikalo KVM za enostavno povezovanje in preklapljanje med dvema različnima vhodnima napravama ter vhod USB-C, ki uporabnikom omogoča polnjenje naprav z močjo do 90 W.

 

Monitor ViewFinity S7 je na voljo v 67,5- in 80-centimetrskih (27- in 32-palčnih) različicah, vsaka z ločljivostjo UHD 4K (3840 x 2160), svetlostjo 350 nitov (tipično) in frekvenco osveževanja 60 Hz. ViewFinity S6 je na voljo v 60-, 67,5- in 80-centimetrskih (24-, 27- in 32-palčnih) različicah, vsaka z ločljivostjo QHD (2560 x 1440), frekvenco osveževanja 100 Hz in svetlostjo 350 nitov (tipično), vključno z vozliščem USB in stojalom z nastavljivo višino. Model S60UD vključuje tudi vgrajeno stikalo KVM in vrata USB-C (do 90W polnjenje).

 

Novi monitorji Samsung za leto 2024 so na voljo za prednaročilo od 4. junija s super ugodnostmi. Samsung Odyssey OLED je na voljo v prednaročilu po priporočeni maloprodajni ceni 999,00 EUR, za darilo pa prejmete brezžične slušalke Galaxy Buds2 Pro. Ob prednaročilu Smart Monitorja po priporočeni maloprodajni ceni 579,00 EUR ali monitorja ViewFinity po priporočeni maloprodajni ceni 456,00 EUR prejmete za darilo brezžične slušalke Galaxy Buds FE. Akcija velja od 04.06. do 18.06. Za več informacij pa obiščite povezavo.

 

Za več informacij o novi liniji Samsung monitorjev za leto 2024 obiščite spletno stran Samsung.

 

 

Specifikacije

 

Odyssey OLED serija

 

Model

G80SD

G60SD

 

 

 

Zaslon

Velikost zaslona

80 cm (32”) / 16:9 / raven

67,5 cm (27”) / 16:9 / raven

 

Tip zaslona

OLED

OLED

 

Svetlost (tipična.)

250 cd/m2

250 cd/m2

 

Hitrost osveževanja

240 Hz

360 Hz

 

Resolucija

3840 x 2160

2560 x 1440

 

Odsev

OLED Glare Free

OLED Glare Free

 

Odzivni čas

GtG 0.03 ms

GtG 0.03 ms

 

Vhodi

Vhodi

2 HDMI (2,1), 1 DP (1,4),

3 USB 3.0 (1 zgoraj, 2 spodaj)

2 HDMI (2,1), 1 DP (1,4),

3 USB 3.0 (1 zgoraj , 2 spodaj)

 

 

 

Značilnosti

Pametno

Da

-

 

Vgrajeni zvočnik

Da

-

 

Sinhronizacija

AMD FreeSync Premium Pro

AMD FreeSync Premium Pro

 

Zaščita pred pregretjem

Da (Samsung OLED Safeguard+)

Da (Samsung OLED Safeguard+)

 

Oblika

Tip stojala

HAS / Tilt / Swivel / Pivot / VESA

HAS / Tilt / Swivel / Pivot / VESA

 

 

 

 

 

Smart Monitor serija

 

Model

M80D

M70D

M50D

 

Velikost zaslona

80 cm (32”)

108 in 80 cm (43”, 32”)

80 in 67,5 cm
(32”, 27”)

 

Tip zaslona

VA, raven

VA, raven

VA, raven

Svetlost (tipična.)

400 cd/m2

300 cd/m2

250 cd/m2

Zaslon

Hitrost osveževanje

60 Hz

60 Hz

6 0Hz

Kontrastno razmerje

3000:1 (tip.)

80 cm (32”): 3000:1 (tip.)

108 cm (43”): 5000:1 (tip.)

3000:1 (tip.)

 

Resolucija

3840 x 2160

3840 x 2160

1920 x 1080

 

Odzivni čas

4 ms (GtG)

4 ms (GtG)

4 ms (GtG)

 

HDR

Da (HDR 10+)

Da (HDR 10)

Da (HDR 10)

 

Tehnologija UI

4K povečanje

Da

-

-

Active Voice Amplifier Pro

Da

-

-

Pametne funkcije

VOD (Netflix, YouTube, etc.)

Da

Da

Da

Gaming Hub

Da

Da

Da

IoT Hub

Da (vgrajeno)

Da (Dongle Support)

Da (Dongle Support)

Glasovni pomočnik

Da (glasovna interakcija na oddaljenem polju)

Da (glasovna interakcija na oddaljenem polju)

-

Delovno okolje

Da

Da

Da

Večpredstavnostni pogled

2 zaslona (celoten zaslon)

2 zaslona

2 zaslona

Funkcije MDE

Večnamenski nadzor

Da

Da

Da

Način 360 Audio

Da

-

-

Sledilnik vadbe (Workout Tracker)

Da

Da

Da

 

Vmesnik

Upravljanje z miško in tipkovnico (z ESB)

Da

Da

-

Vhodi

1 HDMI (2.0), 2 USB-A, 1 USB-C (65 W)

2 HDMI (2.0), 3 USB-A, 1 USB-C (65 W)

2 HDMI (1.4),
2 USB-A

Kamera

Priložena (Slim Fit kamera)

Združljiva

Združljiva

Zvočnik

5 W x 2

108 cm (43”): 10 W x 2

80 cm (32”): 5 W x 2

5 W x 2

Skrb za oči

Prilagodljiva slika

Da

Da

Da

Način za zaščito oči / brez utripanja

Da

Da

Da

Oblika

Ikonična tanka zasnova

Da

-

-

Barva

Topla bela

Bela / črna

Črna / bela

Stojalo

HAS, Pivot, Tilt

Preprosto

Preprosto

 

 

ViewFinity serija

 

Model

S80UD

S80D

S70D

S60UD

S60D

 

Velikost zaslona

67,5 in 80 cm
(27” / 32”)

67,5 in 80 cm (27” / 32”)

67,5 in 80 cm (27” / 32”)

60, 67,5 in 80 cm
24” / 27” / 32”

60, 67,5 in 80 cm
24” / 27” / 32”

 

Tip zaslona

IPS (67,5 cm) / VA (32”)

IPS (67,5 cm) / VA (32”)

IPS (67,5 cm) / VA (32”)

IPS

IPS

Svetlost (tip.)

350 nitov

350 nitov

350 nitov

350 nitov

350 nitov

Zaslon

Hitrost osveževanja

60 Hz

60 Hz

60 Hz

100 Hz

100 Hz

Resolucija

3840 x 2160

3840 x 2160

3840 x 2160

2560 x 1440

2560 x 1440

 

Barvni razpon

sRGB 99 %

sRGB 99 %

sRGB 99 %

sRGB 99 %

sRGB 99 %

Vhodi

Vhodi

1 USB-C (90 W)

     1 HDMI (2.0)

1 DP (1.2)

USB Hub
(zgoraj / 3 spodaj)

1 HDMI (2.0)        1 DP (1.2)

USB Hub (1 zgoraj / 3 spodaj)

1 HDMI (2.0)        1 DP (1.2)

1 USB-C (90 W)

 1 HDMI (2.0)

1 DP (1.4)

1 DP izhod (1.4)

USB Hub (1 spodaj / 3 spodaj)

1 HDMI (2.0)

1 DP (1.4)

HDMI, DP, USB Hub (1 zgoraj / 3 spodaj)

 

 

 

Funkcije

LAN

Da

-

-

Da

-

Daisy Chain

-

-

-

Da

-

KVM preklopnik

Da

-

-

Da

-

Inteligentna skrb za oči

Da

Da

Da

Da

Da

 

Oblika

Tip stojala

HAS

Stojalo za preprosto namestitev

HAS

Stojalo za preprosto namestitev

Preprosto

Stojalo za preprosto namestitev

HAS

Stojalo za preprosto namestitev

HAS

Stojalo za preprosto namestitev

VESA

100 x 100

100 x 100

100 x 100

100 x 100

100 x 100

 

 

 

 

O podjetju Samsung Electronics

Samsung navdihuje svet in oblikuje prihodnost s transformativnimi idejami in tehnologijami. Podjetje na novo opredeljuje svet televizorjev, pametnih telefonov, nosljivih naprav, tabličnih računalnikov, gospodinjskih aparatov, omrežnih sistemov, pomnilnika, sistemskih rešitev LSI, polprevodnikov in rešitev LED ter s svojim ekosistemom SmartThings in odprtim sodelovanjem s partnerji zagotavlja brezhibno povezano izkušnjo. Za najnovejše novice obiščite: http://news.samsung.com.

 

 

[1] Funkcije umetne inteligence so na voljo le v modelih G80SD in M80D.

[2] Gaming Hub je na voljo v omejenem številu držav, pri čemer se razpoložljivost aplikacij razlikuje glede na državo.

[3] Povečanje z umetno inteligenco deluje le pri uporabi vgrajenih aplikacij Smart TV in Samsung Gaming Hub (prednostni način PQ).

[4] Zaznavanje logotipa je aktivno samo v načinu AV.

[5] UL s preverjanjem potrdi trditev OLED Glare Free z ocenjevanjem izdelkov glede na standard za testiranje UGR (Unified Glare Rating), ki ga je določila Mednarodna komisija za osvetlitev (CIE), in standard za testiranje, ki ga je določila Mednarodna organizacija za standardizacijo.

[6] Povečanje z umetno inteligenco (AI Upscaling) deluje le pri uporabi vgrajenih aplikacij Smart TV in Samsung Gaming Hub (prednostni način PQ).

[7] Funkcija Active Voice Amplifier Pro je na voljo samo v vgrajenih aplikacijah Smart TV.

[8] Podpora za 360 Audio in sledenje se lahko razlikuje glede na aplikacijo in vsebino. Podprte naprave vključujejo Galaxy Buds 2 Pro / 2 / Pro / Live in se lahko posodobijo brez predhodnega obvestila.

[9] Združljivost kamere SlimFit s funkcijo Samsung DeX zahteva povezavo USB-C z napravo Galaxy S23 ali novejšo, Fold 5 ali Tab S9 z uporabniškim vmesnikom One UI 6.1.1 ali novejšim.

[10] Podprte naprave so Galaxy Watch 4 ali novejše z Galaxy Mobile (One UI 4.1.1 in več) z najnovejšo različico programske opreme. Naprave morajo biti prijavljene v isti račun Samsung. Za uporabo programa Workout Tracker postavite uro in mobilno napravo v bližino zaslona.

[11] Za Samsung TV Plus je potreben račun Samsung. Podprte Samsung naprave in kanali se lahko razlikujejo glede na regijo in se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila. Za uporabo teh funkcij bodo morda potrebne dodatne nastavitve. Na Samsung TV Plus se lahko pojavijo oglasi.

[12] Potreben je dostop do interneta.

[13] Le S60UD, S60D, S70D, S80UD, S80D.

[14] Odstotek recikliranega materiala, ki se lahko razlikuje glede na sestavni del, se izračuna na podlagi skupne teže plastike, uporabljene v izdelku (teža recikliranega materiala/skupna teža plastike).